Typická chorvatská jídla a nápoje
Charakteristika chorvatské kuchyně



- Nacházíte se zde:
- Gastronomie
Nebojte se experimentovat a poznejte výtečnou chorvatskou gastronomii.
Dovolená Gradac - zkušenosti
Navštívili jste v minulosti Gradac? Napište svůj příspěvek do naší diskuze a podělte se o své zážitky s těmi, kdo se tam teprve chystají.
Co si objednat v chorvatské restauraci?
V Chorvatsku nejsou potřeba žádné speciální jazykové znalosti, pokud se chcete najíst. Jídelní lístky jsou překládány do angličtiny, němčiny a italštiny. Hlavní jídlo podávají Chorvaté až večer, takže v tuto dobu bývají nejplnější místní restaurace. Podniky s vyššími nároky se zde označuje jako "restoran" nebo "restavracija". Méně náročné klienty uspokojí hostinec, který se nazývá "gostionica". Pro malé a jednoduché hostince se používá název "konoba". Toto označení se občas používá i pro vinárny. Obavu z kvality jídel mít nemusíte, protože ve všech restauračních zařízeních podávají vynikající jídla.
Jadranská země nabízí svým návštěvníkům širokou a pestrou směsici kvalitních jídel. Z velmi bohaté nabídky si musí vybrat každý návštěvník. Chorvatské speciality jsou nerozlučně spjaty s dějinami země i s jejím netypickým tvarem. Díky rozmanité geografické poloze se v této zemi mísí dva druhy kuchyně. Hlavní místo zaujímá středomořská, ve které samozřejmě dominují ryby a mořské plody. Druhou je vnitrozemská kuchyně, jejímž charakteristým rysem je hutnost. Také je více nezdravá a blíží se středoevropské, protože jejím typickým jídlem je řízek a po něm hned následuje hodně sladký štrůdl.
Chorvaté mají také své národní alkoholické nápoje. Většina obyvatel má ráda domácí vína, která jsou kvalitní. Vyhlášenými vinařskými oblastmi jsou Istrie a poloostrov Pelješac. Chorvaté mají rádi i svoji pálenku zvanou rakija, která se vyrábí z přepálených vylisovaných hroznů. Také mají svá piva, při jejichž konzumaci musí čeští milovníci tohoto moku přimhouřit oči.